Αναζήτηση

Midi recording: Πως να ηχογραφήσεις πιάνο με vst instruments


Σήμερα θα ασχοληθούμε με το midi recording και θα μιλήσουμε για κάποιες τεχνικές για να ηχογραφήσουμε ένα πιάνο χρησιμοποιώντας vst instrument ή αλλιώς εικονικό όργανο αν θέλουμε να το αποδώσουμε στα ελληνικά,αλλά θα σε συμβούλευα να χρησιμοποιείς τους αγγλικούς όρους για να τους μαθαίνεις σιγά-σιγά και να μπορείς να τους χειρίζεσαι πιο εύκολα.

Πολλοί μαθητές μου με ρωτούν ποιος είναι ένας εύκολος τρόπος για να ηχογραφήσουμε ένα πιάνο σε περίπτωση που δεν είμαστε πιανίστες. Δεν έχεις άδικο να προβληματίζεσαι γιατί σίγουρα θέλεις να προσθέσεις κι ένα πιάνο αλλά δεν ξέρεις πώς να παίξεις ή μάλλον δεν μπορείς να παίξεις όπως ένας πιανίστας. Αυτό δεν πρέπει να σε εμποδίζει στις ηχογραφήσεις σου. Υπάρχουν κάποιοι τρόποι που θα μιλήσουμε που είμαι σίγουρος θα σου φανούν πολύ χρήσιμοι μόλις τους εφαρμόσεις στις ηχογραφήσεις σου.

Σίγουρα δεν είσαι ο πιανίστας αλλά θες να παίξεις μια απλή εισαγωγή του τραγουδιού σου με ένα πιάνο για να δώσεις στην ενορχήστρωση σου κάτι διαφορετικό. Απλώς δεν μπορείς να παίξεις και με τα δυο χέρια ταυτόχρονα γιατί όπως είπαμε δεν είσαι πιανίστας! Πολύ ωραία. Κανένα πρόβλημα!

Τρόπος 1ος: Επιλέγεις από το Project menu - Add track – Add Midi instrument .Μετά επιλέγεις από το menu – Devices – Vst instruments (ή F11 αν χρησιμοποιείς τις συντομεύσεις του πληκτρολογίου) κι επιλέγεις το Halion One ,στο οποίο θα βρεις ένα πιάνο για να ηχογραφήσεις.

Αφού έχεις βρει κατά προσέγγιση τουλάχιστον την ταχύτητα του τραγουδιού και την έχεις καθορίσει και στο transport panel του DAW σου, πατάς το rec και αρχίζεις να ηχογραφείς το δεξί χέρι, δηλαδή, την μελωδία του τραγουδιού σου. Πρόσεχε, αν δεις ότι η ταχύτητα είναι λίγο γρήγορη ,μπορείς εύκολα να επιβραδύνεις το tempo του τραγουδιού για να μπορείς να ηχογραφήσεις άνετα.

Αφού ηχογραφήσεις και είσαι ικανοποιημένος με την απόδοση σου στην ηχογράφηση ,τότε κάνεις ένα γρήγορο midi editing ,δηλαδή να κάνεις Quantize και να διορθώσεις κάποιες νότες ή να σβήσεις κάποιες περιττές νότες. Μετά έχοντας ανοικτό το Midi editor ,τοποθετείς το locator στην αρχή του τραγουδιού και αφού πατήσεις το rec μπορείς να γράψεις το αριστερό χέρι , δηλαδή κάποιες συγχορδίες, αρμονική ανάλυση και φυσικά προσέχεις να είναι σε πιο χαμηλή τονική περιοχή οι νότες που ηχογραφείς για να μην «πέσουν» πάνω στη μελωδία σου. Έτσι αφού έχεις γράψει και το αριστερό χέρι κάνεις Quantize και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται και με αυτό τον τρόπο έχεις μια ωραία εισαγωγή με πιάνο σε ένα κανάλι.

Τρόπος 2ος : Επιλέγεις από το menu bar- Project-Add track- Midi instruments κι επιλέγεις να δημιουργήσεις δυο κανάλια. Το ένα κανάλι μπορείς να το μετονομάσεις PIANO L για το αριστερό χέρι και το δεύτερο PIANO R για το δεξί χέρι. Μετά επιλέγεις Menu bar- Devices- Vst Instruments και ανοίγεις δυο Halion One ,που στο καθένα επιλέγεις το ίδιο πιάνο. Έπειτα αναθέτεις το κάθε vst instrument σε ένα από τα κανάλια που έχεις δημιουργήσει. Έτσι στο κανάλι PIANO L πρόκειται να ηχογραφήσεις το αριστερό χέρι και στο κανάλι PIANO R το δεξί χέρι.

Αφού ηχογραφήσεις και τα δυο χέρια και κάνεις midi editing,όπου χρειάζεται , τότε έχεις και με αυτό τον τρόπο μια πολύ καλή ηχογράφηση ενός πιανιστικού μέρους για το τραγούδι σου. Παρόλο έχεις ηχογραφήσει το πιάνο σε διαφορετικά κανάλια, θα ακούγεται πολύ ωραίο ,σαν να έχει παίξει κάποιος φίλος σου που τον προσκάλεσες να ηχογραφήσει για χάρη σου μια εισαγωγή με πιάνο.

Τρόπος 3ος : Για αυτό τον τρόπο θα χρειαστείς μόνο ένα κανάλι και είναι σχεδόν ίδιος με τον πρώτο τρόπο. Με την ίδια διαδικασία επιλέγεις Menu bar- Project- Add track –Instrument track και μετά επιλέγεις ποιο vst instrument θα αναθέσεις σε αυτό το κανάλι.

Επιλέγεις και το πιάνο που σου κάνει για την ηχογράφηση σου και είσαι έτοιμος να ηχογραφήσεις το δεξί χέρι του πιανιστικού μέρους του τραγουδιού σου. Αφού έχεις τελειώσει και είσαι σίγουρος για την ηχογράφηση σου ,τότε πρέπει να κάνεις μια ρύθμιση στο transport panel αριστερά στο Linear Record Mode που είναι ρυθμισμένο στο Normal.Θα πρέπει κάνοντας ένα κλικ πάνω στο Normal να επιλέξεις το Merge. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να ηχογραφήσεις το αριστερό χέρι. Τοποθετείς τον locator στην αρχή και πατάς το rec , ώστε να ηχογραφήσει πάνω από την πρώτη ηχογράφηση σου. Την στιγμή που θα πατήσεις το Stop η μια ηχογράφηση συγχωνεύεται με την άλλη και βλέπεις τις δυο ηχογραφήσεις σου σε ένα κανάλι .Κάνοντας διπλό κλικ πάνω στη midi ηχογράφηση σου μπορείς να επεξεργαστείς οτιδήποτε θες και να τελειοποιήσεις την ηχογράφηση σου.

Νομίζω πως αυτοί οι τρεις τρόποι που σου προτείνω θα σου φανούν πολύ χρήσιμοι και θα μπορέσεις να ηχογραφήσεις τελικά αυτό τη πολυπόθητη πιανιστική εισαγωγή που θες να βάλεις στο τραγούδι σου.Μόνο μην το αναβάλεις! Κάνε μια ηχογράφηση τώρα!

#recordingpiano #πιάνοηχογράφηση #homestudioproject #τεχνικέςηχογράφησης

0 Σχόλια