Αναζήτηση

Πως να είσαι πιο παραγωγικός στο home studio - Μέρος 1


Σίγουρα έχουν υπάρξει φορές που έχεις σκεφτεί πως μπορείς να είσαι πιο παραγωγικός στο στούντιο και τι θα μπορούσες να κάνεις για να κερδίζεις χρόνο. Όταν λέω να κερδίζεις χρόνο ,εννοώ να τελειώνεις πιο γρήγορα ένα τραγούδι.

Όπως έχω γράψει, ένα τραγούδι έχει τρία στάδια: Το pre-production (όπου εκεί έχουμε να κάνουμε ό,τι αφορά το τραγούδι, τη δομή του, ιδέες ενορχήστρωσης, καθορισμός tempo, και άλλα που μας προετοιμάζουν για το επόμενο στάδιο της παραγωγής του τραγουδιού(Production).Εμείς θα ασχοληθούμε σήμερα περισσότερο με αυτή τη φάση της δημιουργίας ενός τραγουδιού.

Έχεις ετοιμάσει το τραγούδι,ξέρεις ποια θα είναι η δομή του, έχεις αποφασίσει ποια θα είναι τα όργανα που θα ντύσουν το τραγούδι σου και είσαι έτοιμος για να ξεκινήσεις να ηχογραφήσεις .Εδώ πρέπει να επικεντρωθούμε σε τρόπους και τεχνικές που θα μας βοηθήσουν να είμαστε πιο παραγωγικοί.

  • Πρώτα απ’όλα,ξεκινάς και ηχογραφείς οτιδήποτε έχεις να ηχογραφήσεις με midi.Θα χρησιμοποιήσεις κάποια vst instruments για να ηχογραφήσεις κάποια όργανα όπως πιάνο, έγχορδα, ίσως και drums αν δεν έχεις τη δυνατότητα να ηχογραφήσεις ένα φυσικό ή έστω ηλεκτρονικό σετ drums. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας διαθέτουμε ένα DAW, που μας δίνει την δυνατότητα να έχουμε 16 midi κανάλια και σε κάθε κανάλι,μπορούμε να κάνουμε άπειρες ηχογραφήσεις ,θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και αν γίνεται να έχουμε κάνει πρόβα τι θα ηχογραφήσουμε.Τι εννοώ; Αν π.χ θέλουμε να ηχογραφήσουμε ένα πιάνο στο τραγούδι μας,το πιο έυκολο είναι να αρχίσουμε να γράφουμε,να σβήνουμε,να γράφουμε κοκ μέχρι να πετύχουμε την τέλεια απόδοση στην ηχογράφηση μας. Επειδή έχουμε αυτή την άνεση και δεν έχουμε κανένα θέμα αποθηκευτικού χώρου όπως στο audio recording είναι πολύ εύκολο να ξεχαστούμε και να ασχολούμαστε με το συγκεκριμένο όργανο και την ηχογράφηση του για μια εβδομάδα!Καλό θα είναι να έχεις κάνει πρόβα τα μέρη που θα ηχογραφήσεις με το πιάνο για να μπορέσεις να έχεις σύντομα την σωστή απόδοση του οργάνου στην ηχογράφηση σου.Θα πρέπει να θέτεις χρονικά όρια όσον αφορά τις midi ηχογραφήσεις και να έχεις την σιγουριά πως θα τα καταφέρεις. Τώρα αν θες να διορθώσεις κάποια μικρά λαθάκια, έχεις την ευκαιρία αυτή, στη φάση του editing.

  • Έχει έρθει η στιγμή που θα πρέπει να ξεκινήσεις τις audio ηχογραφήσεις. Έχεις αποφασίσει ,ότι στο συγκεκριμένο τραγούδι θα χρησιμοποιήσεις μπάσο,κιθάρες ακουστική και ηλεκτρική και φωνητικά. Έχεις κάνεις τις απαραίτητες ρυθμίσεις για να έχεις τις καλύτερες ηχογραφήσεις. Ας πούμε πως θα ηχογραφήσεις ηλεκτρική κιθάρα κι επειδή δεν παίζεις εσύ ο ίδιος,έχεις πει σε ένα φίλο σου να σε βοηθήσει.Επειδή ,όπως σου είπα και πιο πριν, έχουμε τη δυνατότητα να ηχογραφούμε αμέτρητα takes αυτής της κιθάρας και να αναλωθείς πολλές ώρες πάνω στην ηχογράφηση αυτού του οργάνου,θα σου προτείνω να έχεις κάνει μια συνάντηση με τον φίλο σου πριν την μέρα της ηχογράφησης και να έχετε κάνει μια πρόβα τα μέρη που πρόκειται να ηχογραφήσει.Επίσης μπορείς να του στείλεις ένα demo του τραγουδιού και να έχεις ηχογραφήσει midi τα μέρη που θες να γράψει(κατά προσέγγιση), έτσι ώστε να έρθει να πιο καλά προετοιμασμένος για την ηχογράφηση.Θυμήσου πως και για σένα ο χρόνος σου στο στούντιο είναι περιορισμένος.Αν έχεις μόνο μια ή δυο ώρες για να ηχογραφήσεις πρέπει να τελειώσεις όσο πιο σύντομα γίνεται! Σημαντικό! Θα πρέπει να καθορίσεις πόσα takes θα ηχογραφήσεις για την ηλεκτρική κιθάρα. Θα πρέπει να είσαι συγκεκριμένος και να εις στο φίλο σου που θα γράψει ,πως δεν έχει όλο τον χρόνο στη διάθεση του, αλλά θα ηχογραφήσει μόνο τρία ή τέσσερα takes,που εσύ θα έχεις αποφασίσει. Αυτό θα σε βοηθήσει πάρα πολύ ,γιατί αν έχεις από κάθε όργανο που θα ηχογραφήσεις τρία ή τέσσερα takes θα μπορείς να κάνεις καλύτερη και πιο γρήγορη δουλειά στη φάση του editing.Δεν θα χρειαστεί να ψάχνεις μέσα σε πολλά takes για να διαλέξεις τα καλύτερα που θα σου δώσει το τελικό αρχείο της ηχογράφησης.Η δουλειά σου στο editing θα είναι πιο σύντομη και πιο ευχάριστη! Με αυτό τον τρόπο ,προδιαθέτεις τον μουσικό να αποδώσει γρήγορα και να είναι πιο συγκεντρωμένος. Κατά τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να συνεχίσεις και με τα υπόλοιπα όργανα που θα έχεις να ηχογραφήσεις για το συγκεκριμένο τραγούδι για να μπορέσεις να το τελειώσεις σύντομα.Αν έχεις να ηχογραφήσεις μπάσο, θα πρέπει να κάνεις πρόβα αν θες να ηχογραφήσεις συνδέοντας το μπάσο κατευθείαν στη κάρτα ήχου ή από ενισχυτή. Σε όλα τα όργανα θα σου προτείνω να γράφεις ένα οδηγό ή να κάνεις μια πρόβα πριν την ηχογράφηση για να μπορείς να είσαι μέσα στα χρονικά όρια που έχεις θέσει.

  • Η τεχνολογία και η εξέλιξη της μας έχει δώσει την δυνατότητα να έχουμε ένα πρόγραμμα και αποθηκευτικό χώρο ,να ηχογραφούμε μέσα στο σπίτι μας τα τραγούδια μας και να μην χρειαζόμαστε υπερβολικά μέσα για να μπορέσουμε να τελειοποιήσουμε την μουσική μας και να την μοιραστούμε με τον κόσμο.Αυτό η άνεση,όμως,μας κάνει λίγο τεμπέληδες! Ναι,φίλεμου.Η δυνατότητα να έχουμε αμέτρητες ηχογραφήσεις (εφόσον μας το επιτρέπει ο σκληρός μας δίσκος) μας επιτρέπει να γίνουμε λιγο πιο λεπτομερείς και να ασχολούμαστε παραπάνω απ’όσο πρέπει με την ηχογράφηση ενός οργάνου. Θα σου πω όμως κάτι που ,κατά βάθος ,το ξέρεις.Δεν πρόκειται να είσαι τέλειος.Όσες φορές κι αν ηχογραφήσεις κάτι ,δεν θα είσαι ικανοποιημένος.Πάντα κάτι θα φταίει! Γι’αυτό,πρέπει να βάζεις όρια στα takes της κάθε ηχογράφησης.

  • Στη μίξη έχεις τη δυνατότητα να πειραματίζεσαι με διάφορα εφέ , να δοκιμάζεις πιο compressor θα χρησιμοποιήσεις για τις κιθάρες, ποιο για το μπάσο και ποιο για τα φωνητικά. Επίσης μπορείς να περάσεις αμέτρητες ώρες δοκιμάζοντας το eq στα όργανα , μέχρι να πετύχεις τον ήχο που θες,κάτι το οποίο είναι ενετελώς λάθος,αλλά θα ασχοληθούμε πιο λεπτομερώς σε άλλα blog posts και θα έχουμε πολλά tips και μαθήματα για την σωστή χρήση του eq στη μίξη. Πρέπει να χρησιμοποιείς πάντα το motto του Homestudioproject “LESS IS MORE” και να μην επηρεάζεσαι από τις πολλές επιλογές που έχεις, όσον αφορά τα plug ins,τα διάφορα εφέ. Αν δεν έχεις βάλει ένα πρόγραμμα όσον αφορά τη μίξη και δεν το τηρείς, δεν θα τελειώσεις το τραγούδι σου ποτέ!

#productivity #homestudio #recording #mixing #παραγωγικότητα #ηχογραφήσεις

HomeStudioProject
Μαθήματα
Created by FM_STUDIO
HomeStudioProject
Courses
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey YouTube Icon