Αναζήτηση

Audio recording-Εισαγωγή στα βασικά


Audio recording θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ο τρόπος να εισάγουμε, να περάσουμε όλους τους ήχους από τα όργανα μας μέσα στο πρόγραμμα ηχογράφησης (DAW) μέσα από την κάρτα ήχου. Το audio αρχείο αποτυπώνεται μέσα στο πρόγραμμα με το σχήμα μιας κυματομορφής και αντιπροσωπεύει τον τρόπο με τον οποίο ηχογραφήθηκε το συγκεκριμένο όργανο. Υπάρχουν κάποια σημαντικά πράγματα που πρέπει να ρυθμίσουμε πριν ξεκινήσουμε να ηχογραφούμε audio.

#1.Πρώτα απ’όλα θα πρέπει να ρυθμίσεις κάποιες παραμέτρους μέσα στο πρόγραμμα σου.Θα το κάνεις μια φορά , γιατί αποθηκέυονται και ισχύουν για όλα τα projects που θα δουλεύεις στο μέλλον.Πρέπει να ορίσεις το bit depth (το οποίο σου προτείνω να είναι στα 24 bit ,βέβαια αυτό εξαρτάται και από την κάρτα ήχου που διαθέτεις) και το sample rate. Θα μιλήσουμε πιο αναλυτικά σε επόμενα blog post μου που θα αφορούν το advanced audio recording. Επίσης έχεις την επιλογή να ορίσεις το τύπο του αρχείου που θα δημιουργείται σε κάθε ηχογράφηση σου. Μπορεί να είναι wave , το οποίο έχει κατάληξη .wav ή aiff. Και οι δυο αυτοί τύποι αρχείων είναι ασυμπίεστα αρχεία και έχουν πολύ καλή ποιότητα σε σχέση με τα συμπιεσμένα αρχεία , όπως το mp3. Το wav. Αρχείο είναι πολύ συνηθισμένο στα pc ενώ το αρχείο .aiff (Audio Interchange File Format) είναι για όλους τους τύπους υπολογιστών.Επίσης μπορείς να επιλέξεις Broadcast Wave File , το οποίο είναι πολύ μεγαλύτερο σε μέγεθος αλλά μπορείς να προσθέσεις πολλές πληροφορίες όπως περιγραφή, κ.α

Μόλις τελειώσεις με αυτές τις ρυθμίσεις , πρέπει να ετοιμάσεις το περιβάλλον εργασίας του τραγουδιού που θα ηχογραφήσεις. Το πιο συνηθισμένο εργαλείο αλλά και το πιο γνωστό ,που κάθε πρόγραμμα διαθέτει για την audio ηχογράφηση, είναι to audio track.Ναι, αυτός είναι ο δρόμος που θα οδηγήσει την ηχογράφηση του οργάνου μέσα στο DAW. Σε αυτό το σημείο πρέπει να είσαι προσεκτικός όσον αφορά τον τύπο του καναλιού που θα φτιάξεις για να ηχογραφήσεις. Όπως θα ξέρεις υπάρχει η δυνατότητα να επιλέξεις mono ή stereo track. Αυτός ο προσδιορισμός πρέπει να γίνει μόνο για την είσοδο,γιατί η έξοδος είναι για όλα τα όργανα stereo και μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα κουμπιά pan για να μετακινήσεις τα όργανα δεξιά ή αριστερά. Η είσοδος κάνει τη μεγάλη διαφορά.Αν π.χ ηχογραφήσεις μια κιθάρα ακουστική με ένα μικρόφωνο,τότε θα πρέπει να ηχογραφήσεις σε mono track.Αν ηχογραφήσεις σε στέρεο κανάλι, ο ήχος του οργάνου θα πηγαίνει στο αριστερό ηχείο σου ή ακουστικό και θα είναι πολύ δύσκολο να το μετακινήσεις στο κέντρο, ώστε να ακούγεται σωστά. Αν θες να ηχογραφήσεις ένα συνθεσάιζερ , το οποίο έχει stereo output , τότε μπορείς να χρησιμποιήσεις stereo track , αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν ηχογραφούμε audio, χρησιμοποιούμε mono track.

#2.Το δεύτερο αλλά πολύ σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάσαι να κάνεις, είναι να ονομάζεις το κάθε κανάλι που δημιουργείς μέσα στο project. Κάθε φορά που θα ηχογραφείς κάτι σε αυτό το κανάλι ένα αρχείο θα δημιουργείται και θα αποθηκεύεται μέσα στο σκληρό σου δίσκο και πιο συγκεκριμένα μέσα στο φάκελο audio του συγκεκριμένου τραγουδιού.Αν δεν ονομάσεις το κανάλι θα έχεις αμέτρητα αρχεία μέσα σε αυτό το φάκελο με την ονομασία Audio 01-1, Audio 02-2 κλπ και πίστεψε με δεν είναι καθόλου βολικό και δεν μπορείς να διαχειριστείς τους φακέλους με τα audio αρχεία.Αν π.χ έχεις ένα κανάλι Audio 01 και το μετονομάσεις σε Guitar 1, τότε θα έχεις καλύερη εικόνα για τα audio αρχεία σου μέσα στο φάκελο του τραγουδιού.