Αναζήτηση

Ενορχήστρωση: Πως να ξεκινήσεις ΠΡΙΝ ξεκινήσεις να ηχογραφείς


Κατα κάποιο τρόπο έχουμε όλοι το ίδιο μεγάλο πρόβλημα,όσον αφορά την ενορχήστρωση ενός τραγουδιού! Αυτό φαίνεται να είναι και ο ανασταλτικός παράγοντας στην παραγωγή τραγουδιών.Το πιο κοινό δίλημμα που έχουν οι τραγουδοποιοί, συνθέτες είναι τι όργανα να χρησιμοποιήσουν στην ενορχήστρωση ενός τραγουδιού ή πότε είναι η καλή στιγμή να βάλουν "αυτό" το όργανο στην ενορχήστρωση, αυτό το μέρος μπορεί να είναι πολύ απλό, ή αυτό το μέρος είναι πολύπλοκο και πολλά άλλα ερωτήματα σαν κι αυτά ,που φαίνονται να είναι εμπόδια στο να γίνουν κάποια πράγματα!Μπορεί να έχεις στο μυαλό σου το τραγούδι όπως το φαντάζεσαι, αλλά δυσκολεύεσαι στο να βάλεις κάποια πράγματα στη σωστή σειρά.Ελπίζω αυτές οι συμβουλές να σου φανούν χρήσιμες ,να ξεκινήσεις και να τις εφαρμόσεις στη ροή της δουλειάς σου στο home studio.

ΓΡΑΨΕ ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΗΣ

πρώτα απ'όλα πρέπει να σκεφτείς τη δομή του τραγουδιού σου!

Μόλις παίξεις το τραγούδι με την κιθάρα σου ή στα πλήκτρα σου προσπάθησε να σκεφτείς πως θα είναι το τραγούδι σου.Έχεις μια εισαγωγή , ένα κουπλέ , ίσως μια γέφυρα κι ένα ρεφρέν που είναι η το κυρίως θέμα του τραγουδιού.Όλα αυτά πρέπει να μπουν σε μια σειρά , στη δική σου σωστή σειρά! Πόσες φορές θα επαναληφθεί η εισαγωγή, το κουπλέ , πότε θα μπει η γέφυρα, το ρεφρέν πο΄σες φορές θα επαναληφθεί,που και πως θα μπει ενδεχομένως ένα σόλο από ένα όργανο π.χ μια ηλεκτρική κιθάρα και πολλά άλλα τέτοια ζητήματα.Αποφάσεις που πρέπει να σκεφτείς και να πάρεις,προτού ξεκινήσεις οποιαδήποτε ηχογράφηση!

ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΚΑΝΑΛΙ "ΟΔΗΓΟ"

Μπες στο πρόγραμμα ηχογράφησης σου , δεν έχει σημασία ποιο έχεις, δημιούργησε ένα audio track καθόρισε κατά προσέγγιση το tempo του τραγουδιού, πιάσε την κιθάρα σου ή το midi keyboard σου και προσπάθησε να γράψεις ένα κανάλι οδηγό , όπως το λέω εγώ , και το χρησιμοποιώ σχεδόν πάντα.

Μην προσπαθήσεις να είσαι τέλειος στην ηχογράφηση! Είναι προσωρινό το κανάλι αυτό! Μόλις αρχίσεις να ηχογραφείς το τραγούδι σου ,μπορείς να σβήσεις όλα αυτά τα αρχεία audio και να ηχογραφήσεις κάποια φανταστικά μέρη κιθάρας.Το μόνο που πρέπει να προσέξεις είναι, ότι πρέπει να ηχογραφήσεις τον οδηγό αυτό , έτσι ακριβώς όπως θες να ηχογραφήσεις και το τραγούδι σου αργότερα! Μια εισαγωγή (piano) και μετά μια δεύτερη με όλη την ορχήστρα, κουπλέ,η γέφυρα και μετά το ρεφρέν και πάλι από την αρχή. Αν δεν είσαι ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα δηλαδή με τη σειρά όπως έχεις γράψει τα μέρη του τραγουδιού,μπορείς να το σβήσεις και να γράψεις πολλά τέτοια κανάλια μέχρι να αποφασίσεις ποιο είναι το καλύτερο για το τραγούδι σου.Ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που έχεις μέσα στο πρόγραμμα ηχογράφησης σου είναι το marker track. Δημιουργώντας ένα τέτοιο κανάλι, μπορείς να βρίσκεις πιο εύκολα τα μέρη του τραγουδιού σου.Επίσης ένα άλλο θέμα που πρέπει να προσέξεις είναι η τονικότητα του τραγουδιού.Πρέπει να αποφασίσεις αν το τραγούδι σου θα ηχογραφηθεί από αντρική ή γυναικεία φωνή,ιδιαίτερα όταν έχουμε να ηχογραφήσουμε audio.

ΑΚΟΥΣΕ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

Ας πούμε ότι έχεις μια μπαλάντα και πιστεύεις πως δεν πρέπει να "φορτωθεί" με πολλά όργανα ή δεν έχεις καμιά ιδέα για το πως θα μπορούσε αυτό το τραγούδι να ενορχηστρωθεί.Είσαι συνθέτης, μουσικός και αυτό σημαίνει πως έχεις πολλές μουσικές επιρροές και σίγουρα έχεις ακούσει πολλά τραγούδια αυτού του είδους.

Μπορέις να χρησιμοποιήσεις ένα παρόμοιο τραγούδι για παράδειγμα.Βρες ένα τραγούδι που σου αρέσει η ενορχήστρωση του, τοποθέτησε το μέσα στο project και άκουσε το! Άκουσε το πολύ καλά.Προσπάθησε να ακούσεις αυτά που δεν έχεις ξανακούσει.Δεν χρειάζεται να επικεντρωθείς μόνο στα όργανα που έχουν χρησιμοποιηθεί αλλά και στο πως έχουν ηχογραφηθεί! Είσαι τώρα ο ηχολήπτης και ο recording engineer του εαυτού σου και θα πρέπει να εκπαιδεύσεις τα αυτιά σου να ακούν και κάποιες λεπτομέρειες.Αυτό θα σου δώσει πολλές επιλογές,όσον αφορά την ενορχήστρωση των τραγουδιών σου!Βέβαια μπορείς να χρησιμοποιήσεις όποιο όργανο θες και να πρωτοτυπήσεις για να κάνεις την διαφορά!Έτσι αν ακούσεις τα τραγούδια αυτού του είδους,θα παρατηρήσεις πως υπάρχουν κοινά όργανα που χρησιμποποιούνται σε όλα τα τραγούδια και αυτά είναι το πιάνο, κιθάρα , μπάσο, ντραμς.Νομίζω πως ακούγοντας παρόμοια τραγούδια θα είναι μια πολύ καλή βοήθεια , ιδιαίτερα αν ξεκινάς τώρα να εννορχηστρώνεις τα τραγούδια σου και ψάχνεις κάποιες ιδέες εκκίνησης.

ΠΕΡΙΟΡΙΣΕ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

Ναι , ξέρω πως έχεις το χρόνο και το προνόμιο να ηχογραφείς αναρίθμητα μέρη από κάθε όργανο ή ακόμα καλύτερα αναρίθμητα κανάλια (τουλάχιστον audio) και να προσθέσεις κι άλλα πιο μετά , γιατί θες το τραγούδι σου να ακουστεί τέλειο! Πρέπει να εφαρμόσεις έναν απλό αλλά και πολύ αποτελεσματικό κανόνα στο home studio σου "Τα λιγότερα είναι και τα περισσότερα".Μην το παρακάνεις! Προσπάθησε να είσαι δημιουργικός και να επικεντρωθείς σε ένα πολύ απλό πράγμα" Λιγότερα κανάλια,καλύτερα αποτελέσματα!"Γράψε πόσα κανάλια θα χρησιμοποποιήσεις και προσπάθησε να το έχεις σαν κανόνα στις ηχογραφήσεις σου!

Αν σου άρεσε αυτό το post , μπορείς να αφήσεις ένα σχόλιο παρακάτω

#ενορχήσρωση #homestudio #ηχογράφηση #κανάλιαaudio

0 Σχόλια