Αναζήτηση

MIDI RECORDING -VST INSTRUMENTS: MIDI ή INSTRUMENT TRACK?


Στις ηχογραφήσεις midi ( midi recording) , χρησιμοποιούμε ως επί το πλείστον τα Vst instruments ( εικονικά όργανα) , και μερικές φορές από εξωτερικές πηγές ήχου, όπως δειγματολήπτες (samplers, και μονάδες συνθεσάιζερ). Τι είναι όμως τα Vst Instruments? Τα Vst instruments είναι ψηφιακά συνθεσάιζερ με διάφορες τράπεζες ήχων (sound banks) , από τις οποίες μπορούμε να επιλέξουμε ήχο να τον επεξεργαστούμε και να ηχογραφήσουμε. Τους ήχους αυτούς μπορούμε να τους χειριστούμε γενικότερα μέσω midi. Υπάρχουν δυο κατηγορίες καναλιών για ηχογράφηση μέσω midi αυτών των ήχων. Και σ’αυτό το post θα διασαφηνίσουμε τι είδους κανάλια χρησιμοποιούμε για να ηχογραφήσουμε τα vst instruments.

Στο Cubase μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα vst instruments με δυο τρόπους: Ο πρώτος είναι να επιλέξω το επιθυμητό vst instrument στο παράθυρο Vst Instruments που βρίσκεται στο μενού Devices.

Μόλις το επιλέξεις, ένα παράθυρο εμφανίζεται το οποίο έχει κενές θέσεις και μόλις κάνεις ένα κλικ πάνω σε μια κενή θέση που γράφει με αχνή γραμματοσειρά No instrument , θα εμφανιστεί ένα παράθυρο με όλα τα vst instruments που έχεις διαθέσιμα στον υπολογιστή σου.

Αμέσως μόλις το επιλέξεις ένα παράθυρο εμφανίζεται και σε ρωτάει αν θέλεις να δημιουργήσει ένα midi track.

Αν δεν έχεις φτιάξει μόνος σου ένα κανάλι , μπορείς να του επιλέξεις create και ένα κανάλι εμφανίζεται στο Track list με το όνομα του vst instrument που επέλεξες. Αν τώρα επιλέξεις όχι , τότε πρέπει να φτιάξεις ένα midi κανάλι επιλέγοντας το υπομενού Add track στο μενού Project. Μόλις εμφανιστεί το κανάλι στο track list,θα πρέπει να δηλώσεις στην έξοδο του καναλιού το vst instrument που έχεις επιλέξει.

Ο δεύτερος τρόπος , ο οποίος είναι πιο εύκολος και πιο γρήγορος είναι να φτιάξουμε ένα Instrument track. To instrument track είναι συνδυασμός ενός midi track, ενός vst instrument, και ενός vst instrument channel. Στο μενού Project επιλέγεις το υπομενού Add track και instrument track και αμέσως εμφανίζεται ένα παράθυρο που έχει στη μέση μια θέση / μπάρα που γράφει No vst instrument.

Από εκεί μπορείς να επιλέξεις το όργανο που θες και μόλις πατήσεις OK , τότε ένα instrument track σχηματίζεται στο track list του project σου. Μπορείς να επιλέξεις τον ήχο που θες από αυτό το όργανο για να ηχογραφήσεις πατώντας το κουμπί Edit instrument(όπου μπορείς να κάνεις και περαιτέρω επεξεργασία του ήχου σου στο interface του vst instrument) ή από το Program selector που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το κουμπί Edit instrument.

Κι εδώ εμφανίζεται πάντα ένα από τα πιο συνηθισμένα ερωτήματα που συνήθως έχουν οι φίλοι μου ή οι μαθητές μου και συνήθως τους μπερδεύει. Ποιο είναι το καλύτερο να χρησιμοποιήσω και γιατί; Midi ή instrument track? Η απάντηση είναι απλή ή μάλλον θα προσπαθήσω να την κάνω όσο πιο απλή γίνεται.Θα στο εξηγήσω πολύ απλά με παραδείγματα που νομίζω θα σου φανούν πολύ χρήσιμα και στη ροή της εργασίας σου στο home studio. Ας υποθέσουμε πως θες να ηχογραφήσεις ένα πιάνο, να φτιάξεις ένα οδηγό για ένα τραγούδι σου. Ξέρεις πως στο συγκεκριμένο vst instrument έχεις ένα ωραίο πιάνο που ταιριάζει με το ύφος του τραγουδιού σου. Δημιουργείς ένα instrument track επιλέγεις το vst instrument και είσαι έτοιμος. Μπορείς να ηχογραφήσεις! Μπορούμε να πούμε με απλά λόγια , πως το instrument track είναι ένα κανάλι με το όργανο ήδη συνδεδεμένο μαζί του.

Ας πούμε πως θες να ηχογραφήσεις ένα σύνολο εγχόρδων. ‘Εχεις ήδη επιλέξει στο το vst instrument από το Vst Instruments στο μενού Devices ( ή F11 συντομία πληκτρολογίου) και για το παράδειγμα μας θα χρησιμοποιήσουμε ένα πολύ κλασικό vst instrument το Orchestral της Edirol.

Στη συνέχεια πρέπει να δημιουργήσεις τρία κανάλια. Στα αριστερά στο midi inspector,στην έξοδο του κάθε καναλιού θα πρέπει να δηλώσεις το όργανο που θες.

Αν πατήσεις το κουμπί Edit instrument, θα δεις στο interface του οργάνου πως υπάρχουν 16 θέσεις για διαφορετικούς ήχους από αυτό το όργανο και αυτό συμβαίνει γιατί το midi υποστηρίζει μέχρι 16 midi κανάλια.Έτσι βλέπουμε πως στο κανάλι 1 έχουμε βιολί,στο κανάλι 2 έχουμε βιόλα και στο κανάλι 3 τσέλο. Θα μπορούσες να δημιουργήσεις τρία διαφορετικά όργανα ( Orchestral στη συγκεκριμένη περίπτωση) και να βάλεις το καθένα για το κάθε ήχο που θες ξεχωριστά,αλλά με αυτό τον τρόπο εξαντλείς τις δυνάμεις του υπολογιστή σου ,κάτι το οποίο είναι πολύ ενοχλητικό, ιδιαίτερα αν είναι λίγο πιο παλιός ο υπολογιστής σου.Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να ηχογραφήσουμε κάθε όργανο ξεχωριστά ή καλύτερα ήχο αυτού του οργάνου σε κάθε midi track ξεχωριστά.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι ,όταν θες να ηχογραφήσεις ντραμς αλλά θες να ηχογραφήσεις το κάθε μέρος της drums ξεχωριστά. Θα χρησιμοποιήσουμε το Groove Agent One που είναι ένα vst instrument ενσωματωμένο με το Cubase.

Έχουμε ήδη ήδη δημιουργήσει και προσδιορίσει το vst instrument στο Vst instrument rack και δημιουργούμε τρία midi tracks ξανά. Προσδιορίζω σε κάθε κανάλι το όργανο που θέλω να ηχογραφήσω κι έτσι στο κανάλι 1 έχω την μπότα της ντραμς , στο κανάλι 2 το snare drum και στο κανάλι 3 τα hi hats. Με αυτό τον τρόπο μπορώ εύκολα να επεξεργαστώ το κάθε μέρος από την ντραμς.