Αναζήτηση

Πως να φτιάξεις ένα home studio με λιγότερα από €400


Σίγουρα έχεις σκεφτεί πολλές φορές τι είναι το καλύτερο για να φτιάξεις ένα home studio , έχεις ξεκινήσει και ψάχνεις σε όλα τα ηλεκτρονικά μαγαζιά (e-shops) , στα sites γνωστών εταιρειών , σε διάφορα forums για να πάρεις ιδέες και σίγουρα έχεις φτάσει στο σημείο να μην ξέρεις τι να αγοράσεις γιατί είσαι τόσο μπερδεμένος με όλα αυτά που βλέπεις και διαβάζεις , που στο τέλος…απελπίζεσαι! Επίσης πόσες φορές έχεις κάνει προϋπολογισμούς , έρευνες αγοράς ,τα υπολογίζεις με μολύβι και χαρτί , με κομπιουτεράκι και πάντα σου βγαίνουν πολλά!

Δεν χρειάζεσαι πολλά! Αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι είναι ένα απλό, λιτό home studio για να μπορέσεις να ηχογραφείς και να επεξεργάζεσαι τη μουσική σου. Παρακάτω σου δίνω κάποιες προτάσεις μου που μπορεί να σου φανούν πολύ χρήσιμες και οικονομικές γιατί πολύ απλά μπορείς να φτιάξεις ένα home studio με λιγότερα από €400. Σκέψου το για λίγο! Τόσο καιρό ψάχνεις σε διάφορα sites και βλέπεις διάφορα hardware που κοστίζουν κάτι εκατοντάδες ευρώ ή ακόμα και χιλιάδες ευρώ, ψάχνεις για περιφερειακά ή προγράμματα που στην πραγματικότητα δεν ξέρεις σε τι χρησιμεύουν , αλλά σε εντυπωσιάζει έτσι όπως το βλέπεις. Σε πιάνει το καταναλωτικό σύνδρομο! Το HomeStudioProject βασίζεται και υποστηρίζει την απλότητα για την δημιουργικότητα. Δεν πρόκειται να σου δείξω ποτέ μια προενίσχυση μικροφώνου που μπορεί να κοστίζει €1000. Όχι , δεν πρόκειται να το κάνω ποτέ αυτό. Θα δουλέψουμε με ό,τι πιο απλό μπορούμε να βρούμε στην αγορά αρκεί να μπορούμε να ηχογραφήσουμε. Ο καλός ήχος είναι αποτέλεσμα καλής ηχογράφησης και όχι των καλών και ακριβών software ή hardware.

Για να εγκαταστήσεις στο χώρο σου το δικό σου home studio , χρειάζεσαι τα πέντε βασικά συστατικά. Υπολογιστής, Πρόγραμμα ηχογράφησης(DAW) , κάρτα ήχου (audio interface) , μικρόφωνο, ακουστικά. Αυτά και μόνο. Στη συνέχεια θα συμπεριλάβω μέσα σε αυτά που χρειάζεσαι και τα περιφερειακά όπως καλώδια, βάση μικροφώνου κ.α , χωρίς όμως να ξεπερνάμε το οικονομικό μας προϋπολογισμό.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τον υπολογιστή. Ένας υπολογιστής σίγουρα θα υπάρχει και μπορείς να ξεκινήσεις με αυτόν που έχεις. Αν θες να κάνεις μια μικρή αναβάθμιση , τότε μπορείς να αγοράσεις μνήμη (RAM) για να μπορείς να δουλεύεις καλύτερα. Ανάλογα πόσα GB RAM θες να αγοράσεις οι τιμές κυμαίνονται .Θεωρώ ότι 4GB με συνδυασμό την μνήμη που έχει ο υπολογιστής σου θα δουλεύει πολύ καλύτερα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗΣ

Το πρόγραμμα ηχογράφησης είναι κάτι το οποίο περιλαμβάνει όλα αυτά που μπορείς να δεις σε ένα επαγγελματικό στούντιο ηχογραφήσεων. Τι εννοώ με αυτό; Το πρόγραμμα ηχογράφησης , επεξεργασίας , μίξης που για συντομία το λέμε DAW( Digital Audio Workstation) έχει την ψηφιακή κονσόλα που θέλουμε , έχει αντικαταστήσει το παλιό τρόπο ηχογράφησης δηλ. την ταινία , DAT , κ.ά όπως επίσης περιλαμβάνει μέσα σε αυτό ό,τι εξοπλισμό hardware χρειάζεται ένα στούντιο όπως κομπρέσσορες , eq, reverbs, delay και άλλα. Ένα πρόγραμμα τέτοιο κοστίζει πολλά( από €280-800) , αλλά θα σου δώσω μια πρόταση που νομίζω ότι αξίζει να την λάβεις σοβαρά υπ’ όψιν σου. Γι αυτό θα ασχοληθούμε τώρα με την αγορά κάρτας ήχου(audio interface).

ΚΑΡΤΑ ΗΧΟΥ (AUDIO INTERFACE) €100-150

Να σου εξηγήσω πρώτα τι είναι η κάρτα ήχου και σε τι μας χρησιμεύει. Με πολύ απλά λόγια η κάρτα ήχου είναι ένα κουτί που μας βοηθάει να περάσουμε τους ήχους μας μέσα στο πρόγραμμα ηχογράφησης μας. Όπως ανέφερα και πιο πάνω υποστηρίζουμε την απλότητα! Θέλουμε μια κάρτα ήχου με δυο κανάλια για να ηχογραφούμε τα όργανα μας και την φωνή και τουλάχιστον μια είσοδο για ακουστικά. Δεν χρειαζόμαστε τίποτα περισσότερο! Οι περισσότερες κάρτες ήχου περιλαμβάνουν με την αγορά τους και ένα πρόγραμμα ηχογράφησης. Σου δίνω ενδεικτικά μια πολύ χρήσιμη πρόταση , το Scarlett Focusrite Studio Bundle το οποίο είναι ένα πακέτο με κάρτα ήχου, ακουστικά , μικρόφωνο ,καλώδιο μικροφώνου και περιλαμβάνει και το Cubase LE6, με το οποίο θα μπορέσεις να ξεκινήσεις να ηχογραφείς! Ενδεικτική τιμή του πακέτου αυτού είναι €240. Αν θες να αγοράσεις μεμονωμένα κάρτα ήχου σου προτείνω κάποιες οικονομικές αλλά πολύ αξιόπιστες.

Focusrite Scarlett 2i2.

Steinberg Ur22

Presonus AudioBoX Usb 2x2

Lexicon Alpha

M-Audio M-TRACK MKII

ΜΙΚΡΟΦΩΝΟ €60-110

Το μικρόφωνο είναι το μέσο που μπορούμε να ηχογραφήσουμε όλα τα φυσικά όργανα μας κιθάρες (ακουστικές και ηλεκτρικές) , μπάσο (από ενισχυτή) , φωνητικά , κρουστά και οτιδήποτε άλλο μπορείτε να βρείτε το οποίο θα σας δώσει έναν ωραίο ήχο και θέλετε να τον χρησιμοποιήσετε στο συγκεκριμένο τραγούδι σας. Δεν χρειάζεται να αγοράσεις ένα ακριβό μικρόφωνο. Αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι να αγοράσεις ένα μικρόφωνο και να το μάθεις πολύ καλά. Πολλοί με ρωτάνε: «Τι χρειάζεται να μάθεις από ένα μικρόφωνο;» Πολλά, με τα οποία θα ασχοληθούμε πολύ εδώ στο HomeStudioProject.Σου παραθέτω τις προτάσεις μου για φθηνά και αξιόπιστα μικρόφωνα!

AUDIO TECHNICA AT-2020

BEHRINGER B-1

SAMSON C 01

AKG PERCEPTION 120

TASCAM TM 80

ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ € 25

Τα ακουστικά θα σου φανούν πολύ χρήσιμα στις ηχογραφήσεις σου.Τα χρησιμοποιούμε για να ακούμε τις προηγούμενες ηχογραφήσεις μας και να γράψουμε ένα καινούριο όργανο. Δεν ηχογραφούμε με ανοικτά ηχεία (αν έχουμε) γιατί τότε το μικρόφωνο θα «πιάσει» και τον ήχο όλης της ηχογράφησης μαζί και του οργάνου που ηχογραφούμε εκείνη τη στιγμή.Σου παραθέτω κάποια φθηνά και αξιόπιστα ακουστικά κλειστού τύπου

Senheiser HD-201