ΕΚΜΑΘΗΣΗ

 
ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΗ
 
 
Η ενορχήστρωση ανήκει στο στάδιο της παραγωγής και μπορούμε να συμπεριλάβουμε και τον όρο προγραμματισμός αφού ηχογραφούμε ψηφιακά χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικό υπολογιστή. Σε αυτή την ενότητα θα ασχοληθούμε με τρόπους και τεχνικές ενορχήστρωσης ανάλογα με το ύφος ενός τραγουδιού ή μουσικού κομματιού. Η σωστή επιλογή των οργάνων που θα χρησιμοποιηθούν για την ενορχήστρωση των τραγουδιών και διάφορες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να ενορχηστρώνεις τα δικά σου τραγούδια.
 
ΜΙΞΗ
 
 
Αφού έχουμε τελειώσει με τις ηχογραφήσεις μας, ξεκινάει η μίξη, μια πολύ σημαντική και δημιουργική διαδικασία που θα ανεβάσει το σύνολο της ηχογράφησής μας σε άλλο επίπεδο. Θα εξερευνήσουμε αυτό το "δύσκολο" μονοπάτι της μίξης, γιατί μόνο δύσκολο δεν είναι στην πραγματικότητα. Θα μάθουμε τις βασικές αρχές τις μίξης που θα μας βοηθήσουν να οδηγήσουμε τις ηχογραφήσεις μας σε ένα επίπεδο πιο κοντά σε αυτό που εμείς θα θεωρήσουμε πως το τραγούδι μας είναι έτοιμο για να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο (mastering).
 
ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ MIDI 
 
 
Με τον όρο midi ηχογράφηση εννοούμε την ηχογράφηση με τη βοήθεια ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή και ενός mini keybord, με τα οποία μπορούμε να αναπαράγουμε ήχους από εικονικά όργανα ή και εξωτερικά ηλεκτρονικά μουσικά όργανα όπως samplers, synthesizers, drum loops και να τους ηχογραφήσουμε σε ένα πρόγραμμα εγγραφής που λέγεται D.A.W. (Digital Audio Workstation). Θα μάθουμε πως ξεκινάμε μια midi ηχογράφηση από την αρχή και βήμα βήμα θα κατανοήσουμε τη χρησιμότητά της στη διαδικασία της παραγωγής ενός κομματιού.  
 
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ - ΜΑΘΗΜΑΤΑ
 
 
Σε αυτή την ενότητα θα ασχοληθούμε με πολλά θέματα πάνω στις ηχογραφήσεις (midi - audio), επεξεργασία, μίξη, διάφορες τεχνικές που θα σε βοηθήσουν στο δικό σου Home Studio αλλά και να είσαι πιο δημιουργικός και παραγωγικός. Θα αναπτύξουμε και θα απαντήσουμε πολλά ερωτήματα που ίσως είναι και οι ανασταλτικοί παράγοντες στη δημιουργικότητά μας. Με τις εβδομαδιάιες αναρτήσεις στο blog του HSP, με τα βίντεο στο Youtube αλλά και με τη μεταξύ μας επικοινωνία, είμαι σίγουρος πως θα μπορέσεις να δημιουργήσεις, να ηχογραφήσεις στο δικό σου Home Studio. 
 
ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ AUDIO
 
Ηχογράφηση audio εννοούμε την ηχογράφηση ακουστικών οργάνων με τη βοήθεια ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, μιας κάρτας ήχου, ενός μικροφώνου και φυσικά του προγράμματος εγγραφής. Στα ακουστικά όργανα συμπεριλαμβάνουμε και τη φωνή. Θα μάθουμε πως να ρυθμίσουμε το πρόγραμμά μας, να φτιάξουμε τα πρώτα audio κανάλια και να ηχογραφήσουμε ένα όργανο (πχ κιθάρα, μπάσο, ντράμς, φωνή κλπ), θα μάθουμε τεχνικές ηχογράφησης αλλά και πως μετά θα επεξεργαζόμαστε τις ηχογραφήσεις μας.
 
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ HOME STUDIO 
 
Θα ενημερώνεσαι ανά τακτά διαστήματα για διάφορα hardware, software, εικονικά όργανα (vst instruments), plug ins, και οτιδήποτε θα μπορέσει να κάνει τη δουλειά μας στο Home Studio πιο εύκολη και δημιουργική.